Eigen innovatiebudget gericht op drie grote thema’s

Sinds drie jaar heeft SFR een eigen innovatiebudget om zelf onderzoeken te initiëren. Medewerkers van SFR kunnen een idee inbrengen. Een wetenschappelijk team beoordeelt dit dan, vraagt eventueel om een verdere onderbouwing en kent uiteindelijk budget toe. Hoofd R&D van SFR, Francesc Molist, vertelt erover.

Drie grote lange termijn thema’s

‘In het eerste jaar na de oprichting kwamen er veel ideeën binnen voor relatief kleine projecten. Van 2022-2025 werken we daarom met drie grote thema’s: methaan, alternatieven voor dierproeven en duurzaamheid. Daarnaast is er nog een vierde pot voor korte termijn projecten’.

Binnen het thema methaan wordt bijvoorbeeld gewerkt met sensoren in de voerbakken voor het meten van de methaanemissie uit de adem van een koe. In het eerste kwartaal van 2024 gaan wij nieuwe testen doen om de nauwkeurigheid van verschillende sensoren voor methaan bepalingen te evalueren.

Binnen alternatieven voor dierproeven wil SFR volgend starten met een project betreffende een in-vitro-alternatief voor de fistelkoe. ‘Maar dat is complex, want dan moet je dus penssappen simuleren of toch uit de koe halen via de bek’, vertelt Francesc. Ook wordt er gewerkt aan het nabootsen van de vertering van koolhydraten en eiwitten door varkens en pluimvee.

Individueel voeren en meten

Binnen het thema duurzaamheid werken de SFR-onderzoekers aan het individueel voeren en meten van de voeropname van leghennen en ouderdieren. Maar bijvoorbeeld ook het opwaarderen van slecht of niet verteerbare koolhydraten naar waardevolle eiwitrijke veevoeder grondstoffen via een solid state fermentatie proces met schimmels.

Het eigen innovatiebudget geeft SFR de mogelijkheid om zelf onderzoeken op te starten en dit niet alleen op aanvraag van klanten te doen. Daarnaast is het een manier om bij te dragen in de financiering van innovatieve PPS-trajecten.

Meer SFR nieuws