Kennis vanuit het onderzoek naar de praktijk

Afgelopen week organiseerde Schothorst Feed Research (SFR) voor de 11de keer de jaarlijkse Feeds & Nutrition cursus. Een evenement met als doel om recente onderzoekskennis te vertalen naar de praktijk. Professionals uit de (meng)veevoedersector werden door de specialisten van SFR bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Het was een enerverend 5-daags evenement met veel ruimte voor discussie, netwerken en kennisdeling. Meer dan 70 nutritionisten, dierenartsen, product managers en sales managers uit de hele wereld kwamen samen om de laatste wetenschappelijke inzichten te delen.

Dit jaar was de cursus Feeds & Nutrition opgedeeld in 13 verschillende modules die door de aanwezigen konden worden gecombineerd tot een programma op maat. De cursusdeelnemers konden twee dagen leren over grondstoffen. Daarnaast werden vier cursusdagen aangeboden voor pluimvee, varkens en rundvee. Tijdens de eerste dag stond de voederwaardering centraal, dit omvatte energie-, eiwit-, vezel-, calcium- en fosforwaardering. De dagen over voederwaardering werden gevolgd door drie dagen over diersoortspecifieke toegepaste voiding, met fundamentele onderwerpen zoals de fysiologie van het maagdarmkanaal, darmgezondheid, vitaliteit van biggen, ei- en vleeskwaliteit en mineralen, of het voorkomen van subacute pens- en darmverzuring. Naast de verschillende nutritionele onderwerpen besprak SFR ook andere relevante onderwerpen zoals de ontwikkeling van langzaam(er) groeiende rassen, het belang van vroeg voeren, precisie voeren, het verminderen van de milieu-impact van het houden van melkkoeien, eiwitreductie en het gebruik van alternatieve eiwitbronnen. Aan het einde van de trainingsdagen werd door de SFR-consultants live voersamenstelling uitgevoerd, om het effect van bepaalde strategieën en keuzes op de voersamenstelling te laten zien en zo de praktische toepasbaarheid duidelijk te maken.

Gedurende de hele week was er ook volop gelegenheid om met elkaar in contact te komen. Wat, na 2 jaar Covid-19 beperkingen, weer een prettige bijkomstigheid was! Daarom was er naast het dagprogramma ook een sociaal programma. Aan het eind van elke dag was er de gelegenheid om in een informele setting met de SFR experts te praten of gewoon om met alle andere deelnemers in gesprek te gaan tijdens de ‘Lets (not) talk nutrition’ netwerkborrel. Daarnaast werd op maandagavond een dinercruise over de Amsterdamse grachten georganiseerd. De gids deelde vele interessante feiten over de geschiedenis en het ontstaan van Amsterdam onder het genot van een internationaal diner. Op woensdagavond stond een diner in Zaandam op het programma. Het weer maakte een gezellig en interactief buitendiner mogelijk waarbij veel (internationale) ervaringen werden uitgewisseld.

We hopen dat de deelnemers onze SFR-aanpak in de praktijk gaan brengen. We kunnen terugkijken op een geslaagde week vol inspirerende en interactieve sessies!

Meer SFR nieuws