Han van der Kolk: Chief Veterinary Officer & Quality Officer

Wij zijn erg blij met de aanstelling van Han van der Kolk als Chief Veterinary Officer & Quality Officer. Han, een zeer gerespecteerde dierenarts en academicus, is op 1 juni bij het team gekomen en werkt vier dagen per week voor SFR.

Met een indrukwekkende carrière in de diergeneeskunde, dierenwelzijn en onderzoek brengt Han een schat aan ervaring mee. Zijn kennis zal ervoor zorgen dat SFR de hoogste standaarden blijft hanteren op het gebied van dierenwelzijn en kwaliteitscontrole. Han’s expertise op het gebied van stofwisseling, stress en voeding sluit naadloos aan bij de missie van SFR om wetenschappelijk onderbouwde nutritionele oplossingen te ontwikkelen voor de veehouderijsector. Han komt naar SFR vanuit Aeres Hogeschool, waar hij als allround docent diergezondheid werkte en onderwijs gaf in anatomie, diergezondheid en voeding. Zijn carrière begon echter bij de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek deed naar stress, stofwisseling en hormoonleer bij landbouwhuisdieren, zoals koeien, schapen, geiten en paarden. Het onderzoek naar de stofwisseling sluit perfect aan bij de ambities van SFR om de voervertering nog beter in kaart te brengen.

Binnen SFR zal Han een cruciale rol spelen in het versterken van ons onderzoek, met name op het gebied van de stofwisseling. Zijn expertise stelt SFR in staat om diepgaande studies uit te voeren, zelfs op mitochondriaal niveau, om te analyseren hoe vetten daar worden gemetaboliseerd. Dit zal kunnen bijdragen aan een betere voerefficiëntie. Daarnaast zal Han leidinggeven aan de optimalisatie van het dierenwelzijn binnen SFR. Als voorzitter van de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) bij SFR en met zijn voorzitterschap van de dierexperimentencommissies van de Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht zal Han bijdragen aan een verantwoorde inzet van dieren in het onderzoek. Hij zal daarnaast zijn kennis delen met collega’s die met dieren in het onderzoek werken, zodat zij de benodigde bijscholing krijgen na hun diplomering.

“We zijn ontzettend blij dat Han ons team komt versterken,” aldus Francesc Molist, Manager R&D bij SFR. “Zijn uitgebreide ervaring en kennis zullen ons zeker helpen om de kwaliteit van ons onderzoek en het welzijn van onze dieren naar een nog hoger niveau te tillen, zodat SFR hier koploper in kan blijven.” Han zal ook webinars presenteren over onderwerpen zoals stofwisseling, stress en welzijn, waardoor onze klanten kunnen profiteren van zijn uitgebreide kennis op deze gebieden.

Han: “Ik hoop de komende jaren bij te kunnen dragen aan de verdere verbetering van de kwaliteit van het dierenwelzijn en het onderzoek bij SFR.” Zijn doel is om ervoor te zorgen dat het team beschikt over de nieuwste kennis en vaardigheden om dierenwelzijn en onderzoek op het hoogste niveau te houden, zodat SFR een koploper blijft in de sector.

Dierenwelzijn bij Schothorst Feed Research

Bij SFR staat het welzijn van dieren altijd centraal. We hechten veel waarde aan de integriteit van het dier en zorgen ervoor dat ons onderzoek het natuurlijke gedrag en welzijn van de dieren respecteert. Dit betekent onder andere dat:

  • Varkens met staarten van natuurlijke lengte worden gehouden bij SFR in plaats van het routinematig couperen van staarten.
  • Leghennen met ongekapte snavels worden gehouden, wat hun natuurlijke gedrag bevordert.
  • Koeien weidegang hebben, zodat ze vrij buiten kunnen grazen.
  • Als uitgangspunt groepshuisvesting wordt toegepast voor alle diersoorten bij SFR, wat de sociale interactie bevordert en stress vermindert.

SFR blijft zich inzetten voor het hoogst haalbare niveau van dierenwelzijn binnen al onze onderzoeksfaciliteiten.

Meer SFR nieuws