Duurzame varkensproductie: Voeding is de sleutel

Varkensvoeding speelt een cruciale rol in de productie van veilig, duurzaam, betaalbaar en diervriendelijk vlees. Verdere verbeteringen zijn mogelijk met meer data over de voedingsbehoeften van het dier, de eigenschappen van voedermiddelen en de effecten van voerbewerking.

Duurzaamheid omvat veel aspecten die gerelateerd zijn aan de drie P’s (People, Planet en Profit): impact op het milieu, land- en watergebruik, uitstoot van mineralen en broeikasgassen, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en natuurlijk ook economische duurzaamheid. Efficiënte varkensproductie voldoet aan al deze eisen, omdat het zorgt voor meer output met minder input en een goed inkomen voor de varkenshouder.

Verbeteringen in de varkensgenetica hebben geleid tot een grote vooruitgang in de efficiëntie van de varkensproductie: de afgelopen twintig jaar steeg de gemiddelde dagelijkse groei van 760 naar 880 gram en de voederconversie van 2,70 naar 2,55. Ook het slachtgewicht en de spierdikte zijn in de loop der jaren toegenomen. Deze efficiënte varkens hebben uitstekende voeding nodig om hun genetische potentieel te benutten. Voer maakt 70 procent uit van de kosten op een varkensbedrijf, en de energiewaarde van het voer vertegenwoordigt 70 procent van de voerkosten. Het verfijnen van de energiewaarde van het voer om te voldoen aan de behoeften van het dier is daarom essentieel om de efficiëntie en duurzaamheid van de varkensproductie verder te verbeteren. De energiewaarde van varkensvoer wordt berekend op basis van de voedingssamenstelling en de benutting van het voer (voederconversie) door het dier. Nauwkeurige en gedetailleerde data zorgen voor consistente en betrouwbare uitkomsten.

De Nederlandse voerindustrie loopt voorop in het definiëren van duurzaamheid, het vaststellen van kernprestatie-indicatoren, het monitoren hiervan en het stellen van doelen voor verdere verbetering. Uitgebreide data over de milieueffecten van voedermiddelen stelt nutritionisten in staat om duurzamere voeders samen te stellen. Hoe meer we weten over de behoeften van dieren in alle levensfasen, en over het voer dat we verstrekken, hoe beter we in staat zijn om de voeding te optimaliseren. Bij Schothorst Feed Research onderzoeken we deze aspecten door voedermiddelen te karakteriseren, de kinetiek van de vertering en opname, de effecten van bewerking van voedermiddelen en volledige voeders, en door deze processen te modelleren om de daadwerkelijke energie- en nutriëntenbenutting door het dier te voorspellen. Ons varkensonderzoek richt zich ook op het optimaliseren van de voeding voor intacte beren, varkens met lange staarten, varkens in vrije uitloopsystemen en zwaardere vleesvarkens.

De wereldbevolking en de welvaart groeien, wat leidt tot een toenemende vraag naar dierlijke producten. Aan de andere kant neemt het bewustzijn over de impact van veehouderij op de planeet toe. De dierlijke productiesector neemt zijn verantwoordelijkheid en werkt continu aan duurzamere voedselproductie. Op het gebied van varkensvoeding zijn er veel mogelijkheden om de efficiëntie en duurzaamheid in de productieketen verder te verbeteren. Het is cruciaal dat de overheid deze ontwikkelingen ondersteunt en de sector in staat stelt om de dierlijke voeding en bedrijfspraktijken verder te verbeteren.

This article is a collaboration with All About Feed: Expert Opinion of Jan Fledderus
https://www.allaboutfeed.net/animal-feed/feed-processing/sustainable-pig-production-nutrition-is-key/?

Meer SFR nieuws