Eigen budget leidt tot mooie innovaties


Sinds vier jaar heeft SFR een eigen innovatiebudget om zelf onderzoeken te initiëren. Medewerkers van SFR kunnen een idee inbrengen. Een wetenschappelijk team beoordeelt dit dan, vraagt eventueel om een verdere onderbouwing en kent uiteindelijk budget toe. Hoofd R&D van SFR, Francesc Molist, vertelt over de stappen die in 2024 zijn gemaakt en de plannen voor volgend jaar.

Binnen het eigen innovatiebudget wordt in de periode 2022-2025 gewerkt binnen drie grote thema’s: methaan, alternatieven voor dierproeven en duurzaamheid. Daarnaast is er ook budget beschikbaar voor korte termijn innovatieprojecten.

Binnen het eerste thema is in 2024 één voerproef met melkkoeien uitgevoerd binnen het PPS Rumenhealth project. Tot nu toe worden op de markt vooral chemische componenten verkocht om de methaanuitstoot bij melkkoeien terug te dringen. Het doel van dit project is het testen van natuurlijke oplossingen tegen methaanemissies. In het eerste kwartaal van 2025 zal een tweede proef plaatsvinden om het verband te leggen tussen darmgezondheid en methaanemissies bij melkkoeien. ‘Onze onderzoeker Marije gaat promoveren op de resultaten uit dit project’.

Interessante alternatieven voor dierproeven
Binnen het thema alternatieven voor dierproeven zijn een aantal interessante projecten gestart. Zo hebben we in ons SFR-lab onderzocht hoe we de vertering van eiwit- en zetmeelrijke ingrediënten bij varkens en pluimvee kunnen reproduceren, zonder inzet van dieren. Ook hebben we onderzocht of we de fermentatie van vezelrijke ingrediënten kunnen simuleren met behulp van feces als inoculum. In 2025 zetten we dit voort.

We zoeken naar alternatieven voor koeien met pensfistulatie, waarbij we gebruik maken van pensvloeistof afkomstig uit de slachterij en we gebruiken infrarood in mest om sneller de verteerbaarheid van de belangrijkste voedingsstoffen te meten. Deze methode zou op termijn de chemische analyse in de mest kunnen vervangen. het laboratorium.

Ook het zeugenmodel dat SFR heeft ontwikkeld valt onder dit thema. Onze onderzoekers willen tegen 2025 een model ontwikkelen voor vleesvarkens en vleeskuikens.

Individuele voerstations bij vleeskuikenouderdieren

Onder het thema duurzaamheid valt het PPS-onderzoek van Laura Star naar het beheersen van de individuele nutriënteninname van vleeskuikenouderdieren. De laatste proef op het SFR-bedrijf hebben we in 2024 uitgevoerd, we analyseren alle resultaten en ronden het project in 2025 af.

Binnen FEFO onderzoeken we hoe we de nutriëntenbeschikbaarheid van vezelrijke bijproducten bij varkens en pluimvee kunnen vergroten door middel van solid state fermentatie. De in vitro technologie hiervoor is in 2024 door WUR ontwikkeld en gevalideerd. In 2025 hebben we een opschaling van de technologie.
In het Gut2Go-project onderzoeken we het effect van hygiëne, voeding en verrijking op het verbeteren van het welzijn bij varkens met lange staarten. We willen een holistische benadering hebben om te kunnen definiëren wat duurzaamheid in de varkensproductieketen betekent.

En in 2024 is een nieuw PPS-project goedgekeurd. Onderzoeker Laura gaat in het project Pecking the Future samen met 17 partners onderzoeken hoe je duurzaamheid bij vleeskuikens kunt definiëren. Dit project loopt van 2025 tot en met 2028. Hiervoor hebben wij zojuist de consortiumovereenkomst getekend.

‘Mooie ontwikkelingen het afgelopen jaar, maar ook volop plannen en ideeën voor de komende jaren’, besluit Francesc.

Meer SFR nieuws