Varkens worden in de praktijk blootgesteld aan verschillende uitdagingen, zoals voerovergangen, verplaatsingen en nieuwe hokgenoten. Spenen wordt vaak gezien als de grootste stressfactor, omdat het meerdere stressfactoren tegelijk betreft. Proof-of-concept studies uitgevoerd in de eerste levensweken hebben aangetoond dat biggen voorbereid kunnen worden op verschillende van deze uitdagingen, waaronder het speenproces. De toepassing van vroege-levensstrategieën in de praktijk is echter nog steeds beperkt vanwege geringe praktische toepasbaarheid of onbekende potentiële carry-over effecten, bijvoorbeeld in de speenstal of vleesvarkensstal. Hoewel steeds meer studies de link erkennen tussen voeding, darmgezondheid en gedrag, ontbreekt het in de literatuur vaak aan het gelijktijdig rapporteren van zowel gedrags- als darm- en microbioom-effecten van geteste interventies.

Het doel van Gut2Go is om het effect van strategieën in het vroege leven op de ontwikkeling van biggen te bestuderen onder praktische omstandigheden met varkens met intacte staarten. Het project zal gebruik maken van de nieuwste technologie met camera’s en kunstmatige intelligentie om het gedrag van de varkens te evalueren. Het project richt zich op het evalueren van de korte en lange termijn effecten en de interactie van hygiëne-, voer- en hokverrijkings-strategieën toegepast in de kraamstal op het darmmicrobioom, welzijn en prestaties. Het resultaat zal bestaan ​​uit strategieën voor de vroege levensfase die de gezondheid en het welzijn van varkens verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van hun efficiëntie. Aan het einde van het project zullen de strategieën klaar zijn om in de praktijk te worden gebruikt en zullen er nieuwe inzichten voor markttoepassingen worden geleverd. De strategieën zullen naar verwachting bijdragen aan een duurzame varkenssector door 1) het stimuleren van natuurlijk gedrag van varkens, door indirect de overgang van gecoupeerde naar ongecoupeerde staarten te stimuleren, 2) door de darm- en microbioom-rijping bij biggen te verbeteren, wat indirect bijdraagt ​​aan het verminderen van antimicrobiëel gebruik en resistentie, 3) door de productiviteit te behouden of te verbeteren bij de implementatie van duurzame concepten, en 4) door het potentieel van kunstmatige intelligentie technologieën te evalueren om het welzijn van varkens te monitoren.

Gut2Go is een publiek-private samenwerking tussen Schothorst Feed Research, Wageningen Universiteit en 13 industriële partners. Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Agri & Food (LWV23134). Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties voor veilig en gezond voedsel voor 9 miljard mensen in een veerkrachtige wereld.


Start project: 02/09/2024
Einde project:
01/09/2028


Partners

ABZ Diervoeding

AIA – Agricola Italiana Alimentare Spa

Best Star Meat Pork

Darling Ingredients International Rendering and Specialties

DSM

Felleskjøpet Fôrutvikling AS

Huvepharma N.V.

Lucta S.A.

Olmix S.A.

Schippers Europe B.V.

Schothorst Feed Research B.V.

Topigs Norsvin Research Center B.V.

Touchless Animal Metrics

Unibio A/S

Wageningen Universiteit & Research

Neem contact met ons op voor meer informatie

Naar het contactformulier