Wilfried van Straalen

Wilfried van Straalen is al meer dan dertig jaar rundveeonderzoeker bij SFR. “Ik was nog bezig met mijn promotieonderzoek in Wageningen toen Piet van der Aar me vroeg om bij de Schothorst te komen werken”, vertelt hij. “De functie sprak me meteen aan, dus ik ging in Lelystad aan de slag. De afronding van mijn proefschrift heeft daardoor wel wat langer geduurd dan de bedoeling was.”

Wilfried vond het in het begin best spannend om klanten te bezoeken: “Ik reed dan met de kaart van Nederland op schoot naar coöperaties of boerenstudieclubs in het hele land. In eerste instantie werd ik, als ‘jong broekie’ natuurlijk kritisch bekeken, maar al snel kon ik een vertrouwensband opbouwen door te laten zien dat ik verstand van rundveevoeding had.” Wilfried vond die bezoeken erg waardevol: “Je leert de bedrijven en hun boerenachterban kennen en bouwt echt een relatie op. En je krijgt een goed beeld van de sector en de kennisbehoeften van de diervoederindustrie en de veehouders.” Wilfried gaf ook regelmatig presentaties op de CLO-dagen. “Dan vertelde ik onder meer over het DVE/OEB-systeem en daar was veel belangstelling voor.” In Lelystad werden ook excursies en rondleidingen georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Dat is de laatste tijd wel minder geworden; de agenda’s zijn steeds voller en het is ook best veel werk om die dingen te organiseren.

Begin jaren ’90 werkten er twee rundveeonderzoekers bij SFR, inmiddels zijn dat er zes. Bij melkvee werden er twee proeven per jaar uitgevoerd, bij de lactatiestart en in de lactatiepiek; nu zijn dat er zes tot acht per jaar. De Schothorst is in alle opzichten sterk gegroeid in de afgelopen jaren en ook de organisatiestructuur is veranderd. “Toen ik begon was het onderzoek nog ingericht als een matrixstructuur, met diertakken (rundvee, varkens, pluimvee) in ‘kolommen’ en vakgebieden (verteringsfysiologie, diergezondheid) in ‘rijen’. Later is dat ‘hokjesdenken’ losgelaten, omdat er natuurlijk veel verbanden zijn tussen disciplines en omdat veel processen vergelijkbaar zijn in verschillende diersoorten”, blikt Wilfried terug.

Bij de verzelfstandiging van de Schothorst tot een bv veranderde er wel het één en ander: “We gingen samen met de VVM, dus de particuliere sector kwam erbij en wij namen het cursusprogramma over van VVM. De particuliere en de coöperatieve diervoedersector waren in Nederland lange tijd strikt gescheiden, maar dat was voor de lange termijn niet vol te houden: “Schaalvergroting en fusies van voerfirma’s maakten het noodzakelijk om de bakens te verzetten en klaar te zijn voor de toekomst”, legt Wilfried uit. SFR werd ook commerciëler: “We zijn meer klanten gaan werven in het buitenland en we organiseren nationale en internationale trainingen en cursussen. Als proefbedrijf bieden we natuurlijk
onderzoeksfaciliteiten, maar we leveren ook steeds meer diensten en producten. Die verkopen we tegenwoordig als pakket, gecombineerd met een onderhoudscontract. Dat zorgt voor een stabiele inkomstenbron en voor een langjarige relatie met de afnemer”, legt Wilfried uit. Ook werkt SFR samen in veel publiek-private samenwerkingsprojecten, met andere onderzoeksinstellingen en bedrijven in de sector. “We verzamelen en genereren kennis, maar we zetten ons ook in voor de implementatie van onze expertise in het werkveld”, benadrukt Wilfried.

Tegenwoordig is Wilfried clusterchef rundvee. Hij leidt het onderzoeksprogramma en is verantwoordelijk voor de planning van de proeven. “Ik vind het nog steeds fijn om in nauw contact te staan met de praktijk, zelf ideeën in te brengen en uit te werken”, zegt hij. “Ik kan hier als onderzoeksleider heel zelfstandig werken, maar sta tegelijkertijd in nauw contact met al mijn collega’s en met onze klanten en partners in binnen- en buitenland.”