Rienk van der Scheer

Volgend jaar is Rienk van der Scheer 35 jaar in dienst bij Schothorst Feed Research. “Eind jaren ’80, na mijn studie Veehouderij in Groningen, was een moeilijke tijd om aan het werk te komen”, vertelt hij. Daarom koos Rienk ervoor om een aanvullende opleiding Agrarische Informatiekunde te doen en daarmee kon hij op 1 mei 1990 aan de slag als assistent proevenautomatisering bij de Schothorst.
“In mijn eerste jaren in Lelystad hadden we nog geen netwerk en heb ik uren onder de grond doorgebracht om kabels te leggen. Gelukkig heb ik geen last van claustrofobie. Ook de aansluiting op het netwerk van de werkplekken in het hoofdgebouw en in de stallen was mijn taak”, kijkt Rienk terug.

Inmiddels is hij proefbegeleider en systeembeheerder. Het verzamelen van proefgegevens is de afgelopen jaren steeds meer geautomatiseerd. “Een goede ontwikkeling”, vindt Rienk: “We kunnen nu veel meer data registreren en de kans op fouten is kleiner door de automatisering. Bovendien krijgen de onderzoekers vaker direct toegang tot de proefgegevens, zonder dat die eerst vanaf papieren formulieren in de computer gezet moeten worden.” En het werk is efficiënter en prettiger geworden: “Melkkoeien worden bijvoorbeeld automatisch gewogen als ze de melkstal verlaten, en een camera met sensor registreert dan meteen de conditiescore (BCS). We hebben nu van elke koe dus twee keer per dag het lichaamsgewicht en de conditiescore en dat levert een schat aan gegevens op.”

Ook de krachtvoer- en ruwvoeropname wordt automatisch geregistreerd. In de varkensstallen wordt het voer automatisch verstrekt en wordt de opname vastgelegd. SFR laat op verzoek van een opdrachtgever soms vleeskuikens of varkens slachten bij een relatief kleine slachterij: “Daarmee kunnen we goed afspraken maken over welke slachtdata we nodig hebben volgens de proefopzet. Voor een grote slachterij is dat vaak te lastig”, legt Rienk uit. Ook de slachtdata van vleesvarkens gaan geautomatiseerd terug naar de Schothorst. Mede door de automatisering kunnen er steeds meer gegevens verzameld worden en is er bij SFR een schat aan kennis en expertise opgebouwd. Met cursussen en trainingen wordt die kennis doorgegeven aan de sector, zodat de diervoederindustrie en de veehouders ermee aan de slag kunnen.

Rienk houdt zich tegenwoordig met name bezig met pluimvee: “We registreren natuurlijk de voeropname, maar we kunnen nu ook per hok bijhouden hoeveel water er wordt opgenomen, en dat is in veel proeven belangrijk. Bij de leghennen worden ook de eiproductie en de (individuele) ei gewichten automatisch geregistreerd.”

Er is de afgelopen decennia veel veranderd in zijn werkveld, maar Rienk ziet ook een constante factor: “Als proefbegeleider en systeembeheerder ben je echt de spin in het web; ik overleg met onderzoekers, met het lab en met de dierverzorgers, zodat elke proef correct wordt uitgevoerd en de klant betrouwbare antwoorden krijgt op zijn onderzoeksvragen.”

Rienk vindt het heel belangrijk dat er bij SFR steeds in een vroeg stadium met alle betrokkenen overleg is over een proefvoorstel. “We kunnen dan kijken wat er nodig is om alle gegevens te verzamelen en aan het einde van de proef geven wij alle verzamelde en geanalyseerde data door aan de onderzoekers.”
Wat Rienk waardeert bij SFR is dat je met veel mensen te maken hebt: “Het is echt teamwork en de lijntjes zijn kort.”

Rienk woont in Lelystad en gaat lekker op de fiets naar zijn werk. “Het is ongeveer een halfuur fietsen en dat vind ik een prettige afstand.” Rienk fietst niet elektrisch, dus het woon- werkverkeer houdt hem ook in conditie.